VAŘENÍ S FRANCOUZEM VE VENKOVNÍ KUCHYNI

18.9.2020

     Letošní festival francouzské kultury Bonjour Brno byl vzhledem k pandemii Covid-19 přesunut na podzimní období. O to více se naši žáci těšili na akci pořádanou v rámci tohoto festivalu „Vaření s Francouzem ve venkovní kuchyni“. 
     Program s kočovným kuchařem Françoisem Bouilletem proběhl za krásného počasí v areálu Otevřené zahrady v Brně. Akce se zúčastnilo 23 žáků studujících francouzský jazyk od tercie až po sextu. Menu bylo sestaveno z domácího chleba pečeného ve venkovní peci, slaných palačinek „galettes“ a sladkých palačinek s medovo-bylinkovým přelivem, jablko-hruškovým pyré a ořechy. Harmonické chutě doplňovala domácí limonáda. Během vaření se žáci mimo jiné dozvěděli několik zajímavostí z francouzské gastronomie: jak porcovat kulatý sýr, jakým slovem se označuje sladká a slaná palačinka či odkud tato pochoutka pochází. Zároveň si obohatili slovník o některé ingredience a pokyny při vaření.

Mgr. Darina Honsová, 18.9.2020